Ga veilig op de weg, gebruik een dashcam

Dashcams worden een steeds belangrijker onderdeel van het dagelijkse verkeer in Europa en ook in andere delen van de wereld. Een dashcam is een cameraatje die je op je voorruit hangt en die filmt wat er voor en/of achter je op de weg gebeurt. In Nederland rijden inmiddels zo'n 500.000 mensen met zo'n dashcam in hun auto en dit aantal groeit jaarlijks.

Het grootste voordeel van een dashcam is dat altijd een objectieve getuige aanwezig is in de auto. De dashcam filmt altijd (eventueel ook tijdens het parkeren) en slaat alle beelden op op een Micro SD kaartje. Mocht er iets gebeuren op de weg - bijvoorbeeld een aanrijding - dan is de kans groot dat de dashcam dit heeft opgenomen. De video's kun je vervolgens - soms zelfs via Wifi op je smartphone - direct bekijken en eventueel doorsturen naar de verzekering of politie.

Je kunt je misschien voorstellen dat het gebruik van een dashcam een prettiger en veiliger gevoel geeft tijdens het rijden. Een ander veelgehoord argument is dat je waarschijnlijk een stuk voorzichtiger gaat rijden als je aan het filmen bent of als je weet dat de kans groot is dat je wordt gefilmd. Het gebruik van een dashcam kan daarom ook aanzienlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Een dashcam is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zelf raden wij aan niet voor de allergoedkoopste te gaan maar in plaats daarvan de kiezen voor een dashcam rond de €100. Die hebben vaak de beste beeldkwaliteit zodat je zeker weet dat kentekens en personen herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook heb je dan vaak extra handige functies zoals GPS zodat de snelheid wordt bijgehouden en Wifi om de beelden draadloos en direct te kunnen bekijken.

Ook in andere landen in Europa worden de dashcam steeds meer gebruikt, waaronder in België. Let altijd goed op de wetgeving in het betreffende land voordat je daar de weg op gaat met een dashcam, er kunnen hoge boetes worden uitgedeeld.