Kunstgras schoonmaken

Wil je dat jouw kunstgras er weer stralend uit gaat zien? Kunstgras kan naar verloop van tijd dof worden of viezig worden. Het is daarom belangrijk om jouw kunstgras goed te onderhouden. Dit doe je door het gras met regelmaat een goede schoonmaakbeurt te geven. Wil je ook weten hoe je jouw kunstgras gazon in tiptop vorm kunt houden? Lees dan gauw verder voor schoonmaaktips voor jouw kunstgras.

Een bezem eroverheen

De meest eenvoudige manier om jouw kunstgras snel te reinigen, is door het gras te vegen. Je kunt door te vegen veel zand, vuil en bladeren van het gazon krijgen. Het is raadzaam om met regelmaat even te vegen. Kun je niet beter de stofzuiger gebruiken? Nee, dit kan namelijk gras uit het grasplaat halen en dat wil je natuurlijk niet. Voordat je het kunstgras gaat reinigen, is het altijd verstandig om eerst even te vegen. Zo haal je het grote vuil weg en voorkom je dat het sopje de boel nog modderiger maakt.

Een simpel sopje

Je hoeft geen speciale producten in huis te halen om jouw kunstgras gazon te reinigen. Dit kan gewoon met een standaard sopje van allesreiniger en water. Zorg dat het water warm is voor het beste resultaat. Denk om de omgeving en de rest van jouw tuin. Sommige allesreinigers bevatten veel schadelijke chemicaliën voor jouw tuin en de grond. Kies daarom liever voor een ecologische allesreiniger voor de schoonmaakbeurt. Dit is beter voor het milieu en jouw tuin. Te harde chemicaliën kunnen niet alleen de grond aantasten, maar ook het kunstgras. Goed op letten dus! Nadat je het sopje hebt aangebracht, moet je het grastapijt ook naspoelen om zeepresten te voorkomen. Je kunt natuurlijk ook goed gebruik maken van een fiks regenbuitje om het grasveld te spoelen.

Een grondige schoonmaak met azijn

Is het kunstgras erg heel erg vies? Dan kan een sopje niet genoeg zijn. Om het grondiger aan te pakken, kun je azijn gebruiken. Wel is het van groot belang om op te letten op de zuurtegraad. Niet iedere mat van kunstgras kan goed tegen zuur. Wanneer jouw hond een ongelukje heeft op het gras, zul je dat ook gelijk merken. Wil je azijn gebruiken? Kijk dan eerst of jouw kunstgras ertegen kan door een klein stukje te testen. Gebruik ook nooit pure azijn, maar verdun het eerst met flink wat water. Je hoeft vaak maar een scheutje azijn te gebruiken bij 1 liter lauwwarm water. Borstel het in het kunstgras en reinig vervolgens nog eens met een sopje en wat water voor een optimaal schoon gazon.

Hoe vaak je het kunstgras moet reinigen, ligt maar net aan waar je woont en hoe vies jouw kunstgras wordt. Het is verstandig om minimaal eens per seizoen het kunstgras eens goed te reinigen. Door met regelmaat te vegen, kun je voorkomen dat het kunstgras erg vies wordt. Kunstgras is dan wel onderhoudsarm, maar dus niet helemaal onderhoudsvrij. Door jouw kunstgras goed te onderhouden, gaat het jarenlang mee.