Verloskundigen Lelystad

Gefeliciteerd, aanstaande vader! Weet je wat je kunt verwachten nu je partner zwanger is?

Bij Verloskundige Lelystad begrijpen we dat de zwangerschap een tijd van grote veranderingen en voorbereiding is, niet alleen voor de moeder maar ook voor jou als aanstaande vader. Onze blogs over wat te verwachten tijdens het 1e en 3e trimester, en seks tijdens de zwangerschap, zitten vol met informatie en advies om je door deze spannende tijd te loodsen.

Zwangerschap: Een Tijd van Voorbereiding

De zwangerschap is een periode waarin je partner door een reeks fysieke en psychologische veranderingen gaat. Dit biedt jou de kans om je grondig voor te bereiden op de geboorte en het vaderschap. Er is een schat aan nuttige leesmaterialen beschikbaar over dit onderwerp, inclusief vele zwangerschapsboeken voor vaders. Mark Harris' boek ‘Mannen, Liefde & Geboorte' is uitstekend en biedt inzicht in de zwangerschap en de effecten ervan op vrouwen, net als ‘Commando Dad' van Neil Sinclair.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om openlijk jullie hoop en angsten voor de zwangerschap, bevalling en het ouderschap te bespreken, aangezien deze waarschijnlijk sterk zullen verschillen.

Hoe een Goede Bevallingspartner te Zijn

Als bevallingspartner speel je een cruciale ondersteunende rol tijdens de bevalling. Hier is hoe je die emotionele en fysieke ondersteuning kunt bieden aan je partner:

 • Pak je ‘ziekenhuistas voor papa', zodat zij zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
 • Zorg ervoor dat je het geboorteplan van je partner hebt gelezen en begrepen; het onderzoek erachter en waarom die keuzes belangrijk voor haar zijn.
 • Houd de bevallingsomgeving zo kalm en comfortabel mogelijk; is het te koud/warm? Te licht? Te lawaaierig? Kan zij bewegen en van positie veranderen?
 • Zorg ervoor dat zij voldoende eet en drinkt, en zorg ervoor dat jij ook goed drinkt en eet.
 • Herinner haar eraan regelmatig naar het toilet te gaan en haar blaas te legen; dit wordt vaak over het hoofd gezien maar kan problemen tijdens de bevalling en daarna voorkomen.
 • Moedig je partner aan om in rechtopstaande posities te bewegen – zoals zitten, op handen en voeten, staan, etc. – omdat deze sommige ongemakken kunnen verlichten en de weeën effectiever kunnen maken.
 • Bied verlichting van rugpijn door haar rug te masseren. Onze Geweldige Massagestok is ideaal voor massage, om pijn en ongemak te verlichten en te verzachten. Bekijk onze blogpost voor de beste manieren om zwangere vrouwen te masseren, zodat het haar, jou en je baby ten goede komt. Een warme tarwezak of kruik kan ook helpen om rugpijn te verlichten.
 • Moedig haar aan om alle methoden van niet-medische pijnverlichting te gebruiken die beschikbaar zijn, inclusief veel emotionele ondersteuning van jou, voordat ze om sterkere, farmacologische opties vraagt. Luister echter naar haar als ze om iets sterkers vraagt.
 • Ontmoedig haar om op haar rug te liggen, omdat dit de frequentie van de weeën kan verminderen, haar ongemak kan vergroten en kan voorkomen dat de baby op een optimale manier door het geboortekanaal beweegt.
 • Moedig haar echter aan om op haar zij te liggen (links indien mogelijk) om te rusten. Een kussen of ‘pindabal' tussen haar knieën helpt het bekken open te houden en biedt meer comfort.
 • Gebruik een kalme, geruststellende en stille stem en taalgebruik, en beperk elk onnodig gesprek.
 • Bied fysieke ondersteuning indien nodig. Dit kan betekenen dat je haar laat leunen op jou, van zij naar zij wiegt tijdens weeën, haar onderrug masseert, haar knuffelt of vasthoudt terwijl ze hurkt.
 • Moedig haar aan om door te gaan, hoe moe jij of zij ook is geworden. Vertel haar dat ze het kan, bied haar slokjes energiedrankjes aan, koude doeken op haar gezicht & nek, en veel knuffels. Er is altijd een punt tijdens de bevalling waarop vrouwen denken dat ze het niet meer kunnen – dit is normaal.
 • Als je het moeilijk vindt om je partner pijn te zien lijden, probeer dan niet in paniek te raken of te stressen. Blijf stil, bel een ondersteunende vriend/verwant, neem 5 minuten en ga even wandelen (als zij door iemand anders wordt ondersteund), doe wat diepe ademhalingsoefeningen. Jouw partner zal diep in 'bevallingsland' zijn en heeft alle aanmoediging & ondersteuning nodig die mogelijk is. Het is moeilijk om hen in pijn te zien, en het is ook onderdeel van de bevalling en geboorte. Bereid jezelf vooraf voor door bevallingsvideo's en documentaires te bekijken.
 • Als dingen niet volgens plan verlopen, leg dit dan duidelijk en zachtjes aan haar uit, en vertel haar wat wordt aanbevolen maar vermijd de verleiding om de beslissing voor haar te nemen.
 • Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt.

Voorbereiden op de Bevalling

Er zijn veel manieren waarop je je kunt voorbereiden op de bevalling van je partner en de geboorte van jullie baby. Woon samen met haar goede, door verloskundigen geleide prenatale klassen bij, lees boeken, raak betrokken bij het schrijven van haar geboorteplan en bespreek alles over arbeid en bevalling met haar tijdens de zwangerschap. Wanneer de bevalling plaatsvindt, zal kennis en voorbereiding je helpen kalm en ontspannen te blijven. Als iets aan het gedrag van je partner je verrast, is het belangrijk dat je haar tijdens de bevalling ondersteunt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van haar geboorteplan en wensen, zodat je haar kunt helpen de bevalling te krijgen die zij wenst.

Na de Geboorte

Na de geboorte van jullie baby, zal je partner herstellen van de bevalling en zich aanpassen aan het moederschap. Dit is een tijd waarin zij jouw ondersteuning en begrip nodig zal hebben, vooral als zij borstvoeding geeft. Wees geduldig en geef haar alle hulp die zij nodig heeft. Dit is ook een tijd voor jou om je aan te passen aan het vaderschap en om een band met je nieuwe baby te vormen. Geniet van deze speciale tijd samen als een nieuw gezin.

We hopen dat deze gids je helpt om je voor te bereiden op de spannende reis die voor je ligt. Vergeet niet dat je niet alleen bent; Verloskundige Lelystad is er om je te ondersteunen tijdens deze bijzondere tijd. Neem contact met ons op voor meer advies of informatie.

Verloskundigen Lelystad
Adres: Badweg 21, 8223 PA Lelystad
Telefoon: 06 42 61 01 99
www.verloskundigenlelystad.nl
Liefs, jouw team bij Verloskundige Lelystad