Zwangerschap en Op Vakantie Gaan: Een Compleet Advies van Verloskundige Kampen

Zwanger zijn is een bijzondere tijd vol verwachting en voorbereiding op de komst van je kleintje. Het is ook een ideaal moment om nog even te genieten van een vakantie met je partner of gezin voordat je leven verandert met de geboorte van je baby. Als je zwanger op vakantie gaat, vraagt dit om extra voorbereiding en zorg. Hier delen wij van Verloskundige Kampen alle essentiële informatie en tips voor een zorgeloze vakantie tijdens je zwangerschap.

Vliegvakanties en Zwangerschap

Vliegen is in de regel veilig tot de 36e week voor een ongecompliceerde eenlingzwangerschap en tot de 32e week voor een meerlingzwangerschap. Bespreek je reisplannen altijd eerst met je verloskundige en check de richtlijnen van je luchtvaartmaatschappij, want deze kunnen verschillen.

Fit to Fly Verklaring

Veel luchtvaartmaatschappijen verlangen een 'Fit to Fly'-verklaring vanaf 28 weken zwangerschap. Wij kunnen deze verklaring, evenals een zwangerschapsverklaring en een zwangerschapskaart verstrekken. Zorg dat je deze documenten bij je hebt als je reist, voor controle of in geval van nood.

Autovakanties: Comfortabel en Veilig

Tijdens autovakanties is het belangrijk om elke twee uur pauze te nemen; loop wat rond om je bloedsomloop te stimuleren en het risico op trombose te verlagen. Zorg voor goede ventilatie en een comfortabele zithouding in de auto.

Gordel dragen tijdens de Zwangerschap

Het correct dragen van de veiligheidsgordel is essentieel:

  • Onderbuik: De heupgordel moet onder de buik door en laag over de heupen en het bekken lopen.
  • Borst: De diagonale gordel moet tussen de borsten en over de schouder lopen.

Zorg dat de gordel strak genoeg zit en dat de airbags ingeschakeld zijn voor maximale veiligheid.

Voeding en Hydratatie

Zorg voor een gebalanceerde voeding en drink genoeg water, vooral in warme klimaten, om uitdroging te voorkomen. Kies voor lichte maaltijden die rijk zijn aan fruit en groenten.

Bescherming tegen de Zon

De huid is gevoeliger tijdens de zwangerschap. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge SPF, draag een hoed en een zonnebril, en zoek regelmatig de schaduw op.

Wanneer de Huisartsenpost Bellen?

Neem de contactgegevens van je verloskundige mee en informeer naar lokale medische faciliteiten op je bestemming. Contacteer medische hulp bij tekenen van uitdroging, aanhoudende misselijkheid, bloedverlies of buikpijn.

Tot Slot

Een vakantie kan een prachtige manier zijn om te ontspannen en te genieten tijdens je zwangerschap. Met de juiste voorbereidingen en voorzorgsmaatregelen kun je een fijne en veilige reis ervaren. Bespreek je plannen altijd met je verloskundige, neem je benodigde documenten mee, en luister goed naar je lichaam om optimaal te genieten van deze speciale tijd.

Veilige reizen en geniet van elk moment van je avontuur!

Liefs,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42 61 01 99